Lippukunta

Päivitetty

Pirjetan Partio on Lopen kunnassa toimiva noin 80-jäseninen yhteislippukunta, eli toimintaan osallistuvat sekä tytöt että pojat. Ryhmiä on kahdella kylällä.

Toiminta on suunnattu kouluikäisille ja sitä vanhemmille, mutta mukaan voi tulla minkä ikäisenä ja mihin aikaan tahansa. Ohjeet jäseneksi liittymiseen

Pirjetan Partion taustayhteisö on Lopen seurakunta. Seurakunta tukee lippukunnan toimintaa taloudellisesti.

Mikä lippukunta?

Partion paikallisyhdistyksiä kutsutaan nimellä lippukunta. Kuten lähes kaikki muutkin lippukunnat, Pirjetan Partio on rekisteröity yhdistys. Partiossa aloittava lapsi liittyy siis huoltajan suostumuksella yhdistyksen jäseneksi. Lisätietoja jäsenyydestä

Huudot

Vanha lippukuntahuutomme on

Ali viivoo
Ali veivoo
Ali viivoo veivoo vum
Ali Pir
Ali Par
Ali Pirjetan Partio HEI

ja uusi Kouvolan Suurjuhlassa 2014 kehitetty huuto on

Metsät suuret vihreät
Vedet laajat kirkkahat
On Santa Pirjo kotimme
Lopelta me tulemme
PIRJETAN PARTIO
.

Huivimerkki ja lippu

Huudossa mainittu Santa Pirjo on Pyhän Birgitan mukaan nimetty Lopen vanha kirkko, josta nimemme tulee ja joka on muutenkin tärkeässä osassa lippukuntamme toimintaa. Lippukuntamme toimintakausi loppuu keväällä vanhan kirkon iltaan. Aiemmin toiminta alkoi syksyllä kynttiläkirkosta vanhalla kirkolla. Vuodesta 2014 on pidetty joka syksy aloitustapahtuma nuotiolla.

Kesätauon aikana lippukunnan jäsenet päivystävät vanhalla kirkolla torstai-iltaisin seurakunnan palkkaaman oppaan lähdöstä iltahartauteen eli noin kello 16-20. Myös vuonna 1989 käyttöönotettu lippukuntamme huivimerkki on peräisin vanhasta kirkosta. Sen on suunnitellut Maija Kojo saarnastuolin viiniköynnöskuvioiden pohjalta.

PirPar-huivi
Lippukuntamme huivi
  Vanhan kirkon saarnastuoli
Alkuperäinen viiniköynnöskuvio saarnastuolissa
 

Toinen mukaelma kuviosta on loppelaisen valokuvaajan Matti Lehtosen suunnittelemassa kirjanmerkissä, jota myydään Pirjetan Partion tueksi vanhalla kirkolla kolmen euron hintaan.
 
 
 
Santa Pirjo   Lippukuntamme lipun kuva-aiheina ovat partiopoikien symboli lilja ja partiotyttöjen symboli kolmiapila. Lipun suunnittelivat Heikki Pietilä, Juha Pihkala ja Anja Sillanpää, ja se vihittiin käyttöön sunnuntaina 6.2.1977.

Ansiomerkit

Pirjetan Partiolla on kaksi kiertävää tunnustusta. Lupaustaulu luovutetaan vuosittain Vanhan kirkon illassa lippukunnan toimintaan osallistuneelle partiolaisen vanhemmalle tai partiotoimintaa tukeneelle taholle. Taulu on kiertänyt vuodesta 1985, ja siinä on partiolupaus ilmeisesti 1940-luvulta.

Saimme 40-vuotisjuhlassa eräältä entiseltä jäseneltä johtajiston kiertopalkinnoksi pillinarun. Se luovutetaan Vanhan kirkon illassa ansioituneelle johtajalle, joka on tehnyt merkittävän työpanoksen lippukunnan hyväksi ja on lippukunnassa tunnettu partiopersoona.

Lisäksi haetaan aktiivisesti Suomen Partiolaisten ja Hämeen Partiopiirin ansiomerkkejä.

Säännöt

Lippukuntamme säännöt docx-muodossa ja pdf-muodossa.